16.6.2015

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na pár okolností ohledně tvorby propolisového extraktu.
1) Poměr propolisu a lihu

2)Jak mám výslednou tinkturu zahustit

Jelikož tyto údaje nebyly na stránkách, tak píši přímo Vám.
Děkuji

S pozdravem

Daniel

Dobrý den.

Děkuji za váš dopis a rád se podělím o informace, zkušenosti.

K množství propolisu na extrakt. Mám zkušenost, že je 50% ztráta. Takže pokud budu chtít 100g. extraktu, musím nakoupit min. 200g. surového propolisu.

K rozpouštění v lihu. Snažím se ho dávat, co nejméně, aby zahušťování netrvalo moc dlouho. Když dám nalámaný propolis do skleničky, tak jej zaliju tak, aby hladina lihu byla cca. 1 cm. nad propolisem. Pokud nebudu chtít propolis použít vnitřně, použiju technický líh (propolis se lépe a rychleji rozpustí), pokud budu chtít použít propolis vnitřně, použiju potravinářský líh min. 80%, ale čím více %, tím lépe.

Směs jde zahušťovat dvěma způsoby:

1) rychle – rozpuštěný propolis (propolis je v nádobě ve které jsem jej rozpustil v lihu. Jak to je na 4 fotce odzadu na http://www.festovni-veci.cz/informace/navody/47-propolisovy-extrakt . Zahřívám ve vodní lázni (propolis nesmí bublat) a míchám, dokud se nezahustí, jak potřebuji. Nevýhoda je, že může dojít, díky tepla, k úbytku látek z propolisu.

2) studený - dám nádobu z rozpuštěným propolisem na větrané, tmavé místo a nechám líh odpařovat samovolně. Několikrát denně promíchám. Může to trvat několik dnů, al je menší pravděpodobnost, že přijdu o cenné látky z propolisu, jak tomu může být u zahušťování zatepla.

Pokud máte jakékoli dotazy, tak klidně napište.

Pěkný den.

Tom

Prohledat stránky